Ohlédnutí za letošním Masopustem v Tehově

20.01.2015 11:37

Sobota 17. ledna 2015 byla dnem dalšího masopustního průvodu v Tehově. Letos nezvykle časné datum, ale pozdější nebylo možné, jelikož letošní masopustní období je velice krátké. Popeleční středa, tedy konec masopustu je již    18. února a během tohoto období proběhnou i první dva tehovské plesy.

Vyhrávající muzikanti na voze taženém koňmi a kolem skotačící maškary v uplakaném počasí, tak to byl sobotní obrázek naší obce. Průvod vedl již tradičně laufr neboli strakatý se svou ženou, ale potkat jste zde mohli také vodníky, Karkulku, selky, pantátu, preclíkářku, mlékařku, pekařku, děvečky, Honzu, babku, kominíka, zebru, zajíčka, kočičky, nevěstu, čarodějnici, rytíře i ponocného, květinářku i klauna.

Krátce po poledni jsme se nejprve vydali dle zvyků, požádat starostu obce o udělení povolení k průchodu obcí. Pan starosta nám jej nejen povolil, ale přidal i symbolický klíč k zahájení Masopustu 2015. Poté se přes 30 masek, k nimž se přidali další doprovázející, odebralo k obchůzce. Je velice pěkné, jak se tato znovuzrozená tradice ujímá a každý rok přibývá lidí, kteří průvod mile uvítali, na pohoštění a nějaké sklence nešetřili a mnozí korunku na kapelu přidali. Ač je naše vesnička malá, nestihli jsme díky tomu tentokrát projít všemi plánovanými uličkami. Omlouváme se, ale s úbytkem světla jsme byli nuceni z bezpečnostních důvodů trasu maličko zkrátit. Nakonec jsme se s kapelou přemístili do sálu, kde zábava pokračovala masopustními hody. Každou další akcí se učíme a v příštím roce určitě upravíme časový plán. I přesto se nám podařilo vnést v této zimní době do obce hodně radosti a veselí, tak jak se to od masopustu očekává. Nezbývá, než velice poděkovat Vám všem, kteří jste i v nepříznivém počasí s námi ať v maskách nebo bez, absolvovali průvod, Vám, kteří jste nás doma přivítali a pohostili a všem (i projíždějícím řidičům :-)), kteří do džbánečku přispěli. Další veliké poděkování je pro pana Romana Chromého za koňský povoz a odpoledne strávené s námi a pro kapelu ″A je to″ za doprovod během průvodu i na sále. Nelze vyjmenovat všechny, proto obrovské díky patří též všem, bez kterých by akce nemohla být takto uspořádána. Fotografie naleznete ve fotogalerii zde na: www.tks-tehov.cz. Tehovský kulturní spolek se na Vás těší na některé další akci.